EEG/ECG Data Acquisitie

PSY-DAQ is een applicatie ontwikkeld in opdracht van Maastricht University met het primaire doel om EEG (Elektro-encefalografie, meting van de elektrische activiteit in de hersenen) metingen te verrichten bij ratten.  In feite maakt het programma het mogelijk om een geavanceerde 16 kanaals data acquisitie te verrichten, die kan worden gebruikt voor meerdere doeleinden. In dit geval zal het voornamelijk worden gebruikt voor het meten van EEG, ECG (elektrocardiogram, meting van de elektrische activiteit van het hart) en de huidweerstand.

De applicatie maakt gebruik van National Instruments M-Series DAQ-apparatuur (USB-6229 of compatibel) met gecorreleerde analoge en digitale I/O. De reden hiervoor is dat bij het apart meten van de analoge ingangen ook stimuli en respons worden gemeten. In dit geval kan de applicatie omgaan met twee 8-bit event codes die in worden gelezen op de digitale lijnen van het DAQ apparaat. Deze gegevens worden weergegeven in de grafiek waarbij ‘tijd’ wordt afgezet tegen analoge meetdata.

Voor test- en demonstratiedoeleinden heeft de applicatie ook een ingebouwde simulator. De LabVIEW applicatie is geprogrammeerd met behulp van ‘object georiënteerde ontwikkel technieken’. Dit heeft als resultaat dat de applicatie gemakkelijk is uit te breiden om toekomstige behoeften voor andere data-acquisitie apparaten te ondersteunen. Zie de afbeelding voor een voorstelling van de applicatie architectuur (klassendiagram).

Verkregen gegevens worden weer gegeven in real-time en kunnen optioneel worden vastgelegd in real-time in EDF+ (European Data Format)-formaat. Dit databestand, speciaal ontworpen voor de uitwisseling en opslag van medische tijdreeksen, kan worden gelezen en geanalyseerd door onderzoekers met behulp van andere software.